YUMMY

Assalamualaikum sahabat semua, 

Baiklah, sebenarnya Lia nak kongsikan satu resipi dengan sahabat semua. Nak tahu tak resipi apa? Siapa suka makan rojak buah? Rasa2nya ramai yang suka makan rojak buah kan. Tapi siapa yang tahu buat kuah rojak buah. Mudah saja nak buat. Kenapa Lia cakap mudah, sebab Lia dah cuba buat hari tu. Kebetulan kakak ipar Lia minta Lia buat ikut resipi la kan. Ok, jom Lia kongsikan antara bahan2 yang diperlukan nak buat kuah rojak ni ialah :


  1. 1 botol kicap Tong Nam (wajib jenama Tong Nam)
  2. 1kg gula pasir
  3. 1kg gula apong (gula Melaka)
  4. 1 botol sos tomato Maggi
  5. 1 keping belacan bakar
  6. 200gm cili kering
  7. 500gm kacang tanah (ditumbuk halus)
  8. 250gm bijan
  9. Garam secukup rasa
Ok, tu semua bahan2 yang diperlukan untuk menghasilkan kuah rojak. Jadi, cara2 membuat kuah rojak pula :

Cili kering hendaklah dibuang biji & dibersihkan kemudian dikisar bersama belacan yang telah dibakar tadi. Gula apong pula dibancuh bersama air, ditapis & dimasukkan ke dalam kuali. Seterusnya masukkan kicap, gula, sos tomato, cili yang telah dikisar & garam secukup rasa ke dalam kuali tadi. Bahan2 tadi hendaklah dimasak sehingga menjadi pekat. Akhir sekali, masukkan bijan dan kacang.

#Resipi ikhlas daripada kakak iparku :)

Inilah hasilnya :


Apa tunggu lagi, resipi dah ada. Lepas ni, tak payahlah beli rojak buah. Jom cuba rojak buah sendiri.


*Selamat mencuba sahabat :) 

#Gambar ikhlas daripada Encik Google

No comments: